Google Maps (Haritalar) İşletme Kaydı Nasıl Yapılır?
Artık günümüzde cebimize sığan her teknoloji devi telefonda yüklü olan bir uygulama var: Google Maps (Haritalar). Bilmediğimiz bir şehirde, ülkede bulunduğumuzda hemen bu uygulamayı açıp nereye nasıl gidebileceğimize bakabiliriz. Hatta birçok insan kendi bildiği şehirde dolaşırken bile bu uygulamadaki bilgilere bakmaktadır. Yeni keşfedeceğimiz, adını yeni duyduğumuz bir restorana, kafeye gitmek için yol tarifi sormak yerine direkt Google Maps’deki yerleri inceleriz. Google Maps’te bulunmayan işletmelerin ise başarısızlık sonucu ile yüzleşme ihtimali olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, işletme sahibi olarak korkmanıza gerek yok Google Maps (Haritalar) İşletme Kaydı çok kolay.
Google Maps Nedir ve Ne İşe Yarar?
Google Maps, coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak hazırlanmış, akıllı ve etkileşimli bir harita uygulamasıdır. Hem bilgisayarlarda hem de mobil akıllı cihazlarda kolaylıkla kullanılabilen bu uygulama, rotalarla alakası olan her işletme için önemli araçları da içinde barındırmaktadır. API ya da uygulama ara yüzü olarak tanımlanan bu araçlar, anlık rotalama uygulaması başta olmak üzere sınırsız pek çok kolaylık sunmaktadır. Google Maps Haritalar’la ilgili işlemler için ayrıca Google Hizmetleri‘mize göz atabilirsiniz.
Google Maps Nasıl Çalışır?
Dünya üzerinde 3 boyutlu gezintilere çıkabilmeyi ücretsiz bir şekilde sağlayan bir harita uygulamasıdır. Bu harita uygulaması ile sokaklarda, caddelerde ve farklı ülkelerin farklı kısımlarında dolaşabilmek de mümkündür.
Google Haritalar uygulamasını, sadece bilgisayar üzerinden olmamakla birlikte cep telefonunda da kullanmak mümkündür. Telefon açısından yaratacağı tek sorun, mobil veri kullanıldığı takdirde yüksek İnternet paket harcamalar yaptıracağıdır.
Google Haritalar Kullanışlı Mı?
Google Maps üzerinden haritalara ücretsiz olarak erişim mümkündür. Fakat unutulmamalıdır ki mobil veri üzerinden bu uygulamaya giriş yapıldığı durumda, çok fazla boyutlarda İnternet MB tüketimi gerçekleşir. Gitmek istenilen yerin haritasını indirmek durumunda, internet paketinde yüksek aşımlarla karşı karşıya gelinebilir. Bunun yanı sıra Google Maps’e telefon üzerinden giriş yapıldığında, kasma veya cihazın yavaş çalışması gibi problemlerle karşılanılabilir fakat bu tamamen kullandığınızın güncelliği ile alakalıdır.
Her şeye rağmen, Google Maps uygulaması herhangi bir insanın günlük hayatında kolayca işine yarayabilecek bir uygulamadır. Günlük yolculuklarda veya şehir dışına çıkma gibi durumlarda, sonradan çıkacağınız yolun haritasını edinmekte en büyük yardımı sağlayacaktır. Peki kullandığımız bu uygulamadaki haritanın üzerindeki konumlar ve işletmeler nasıl yer alıyorlar? Kendi işletmenizi bu haritalara nasıl ekleyebilirsiniz?
Google Maps İşletme Kaydı Oluşturma
Google Haritalar, Google Ads ve Google Analytics gibi çeşitli araçlarla internetteki varlığınızı yönetmek ve izlemek için Google My Business (Google Benim İşletmem) adıyla kontrol paneli oluşturmuştur. Google’a konum ekleme “Google Benim İşletmem” ile tamamen ücretsiz ve zahmetsiz bir şekilde yapılabilir.. Hiçbir ücret istenmeden kendi başınıza Google Maps (Haritalar) İşletme Kaydı hazırlayıp oluşturabilirsiniz.
Google Haritalar’a işletmenizin adres, telefon ve web site bilgilerini vererek koyarak internetteki varlığınızı ortaya koyabilirsiniz. Böylelikle işletmenizin bilinirliğini ve müşteri sayısını kolayca arttırabilirsiniz. Tam olarak da bu sebepten dolayı, Google haritalara yer ekleme işlemini her işletmenin yapması önem arz etmektedir. Çünkü, eğer bir işletme sahibiyseniz kendinizi Google Haritalar üzerinde göstermeniz size büyük avantajlar sağlayacaktır.
- Google My Business bağlantısından Gmail adresinizle giriş yapmanız gerekir. Bu sayede Google Benim İşletmem paneline harita veya yer ekleyebilirsiniz.
- Sol taraftaki panelden Konumları Yönet kısmına tıklayın. Kurumları yönet kısmı açıldıktan sonra sağ tarafta kalan mavi Konum Ekle butonuna tıklayın. Açılan seçeneklerden Tek Bir Konum Ekle seçeceğini seçin.
- Eğer zaten haritalarda çoktan gözüken bir işletmeniz var ise ve bunun yönetimini kendinize geçirmek istiyorsanız açılan bu pencereye işletme adınızı yazınız. Çıkan seçeneklerden işletmenizi seçerek bu haritayı sahiplenebilirsiniz. Eğer haritalarda kaydınız hiç oluşturulmamışsa mavi yazılmış İşletmenizi Google’a Ekleyin yazısına tıklayın.
- Açılan yeni pencerede işletme adı kısmına işletmenizin haritalarda hangi isimle gözükmesini istiyorsanız o adı yazın. İsim verirken detay vermenize gerek yok. Örneğin il veya ilçe yazmanıza gerek yok. Sadece firmanızın adını yazmanız yeterli olacaktır. Sonrasında, ileri butonuna basın.
- Bu sekmede ise işletme kategorisi seçmeniz gerekmektedir. Sizin sektörünüzle en alakalı kategoriyi seçmeniz önemlidir. Aradığınız kategori bazen karşınıza çıkmamaktadır. Bu sebeple size benzer işletme sahiplerinin kategorilerine bakarak onlarla aynı kategoriyi seçebilirsiniz.
- İşletmenizde müşterilerinizin de ziyaret edebileceği ofis veya mağaza varsa çıkan seçeneklerden Evet’e tıklayarak fiziksel bir konum ekleyebilirsiniz.
- Açılan sekmede haritada yer vermek istediğiniz işletmenizin bilgilerini eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Sonrasında ileri butonuna basabilirsiniz. Bilgilerinizi tam ve eksiksiz girmeniz konumun doğruluğu açısından oldukça önem taşımaktadır.
- Bulunduğunuz konumun dışında halan müşteriler için hizmet veriyorsanız Evet seçeneğine, vermiyorsanız Hayır seçeneğine basarak sonraki adıma geçin.
- Telefon numaranızı ekleyin. Eklediğiniz telefon numarası haritada gözükecektir. Bu sebeple doğru ve geçerli bir numara eklediğinizden emin olun. Ayrıca işletmenizin bir web sitesi var ise bu sitenin URL adresini ilgili kutucuğa girin. Şayet halihazırda oluşturulmuş bir web siteniz yok ise doldurduğunuz bilgilere göre Google sizin için ücretsiz ve basit bir web sitesi oluşturabilir. Bunun için ilgili seçeceği seçerek İleri butonuna basarak devam edin.
- Son butonuna tıklayarak son adımı gerçekleştirin ve Google haritalara yer ekleme işlemini tamamlamış olun.
Kendi Yeriniz İçin İşletme Kaydını Doğrulama
Google Maps (Haritalar) İşletme Kaydı için oluşturma aşaması basit bir uygulamadır. Asıl önem arz eden kısım doğrulama yöntemidir. Kayıt doğrulamak için iki seçenek vardır:
İlk doğrulama yöntemi telefon iledir. Bu yöntem genellikle en çok tercih edilen ve en hızlı olan doğrulama yöntemidir. Panelde bu doğrulama seçeceği gözüküyorsa bu seçenek sizin için en hızlı ve en kolay olanıdır. Eğer işletmenizin bir sabit hat numarası var ise bu seçenek görünür.
İkinci doğrulama yöntemi posta yoluyla doğrulamadır. Bu yöntemde Google sizin işletme adresinize bir posta gönderir. Postada gelen kod ile işletmenizin doğrulamasını yapabilirsiniz. Bu yöntemin uğraştırıcı yanı postanın gelmesinin iki hafta sürebilmesidir.
Eğer iki hafta geçmesine rağmen posta adresinize hala bir kod gelmediyse Google My Business’ten müşteri hizmetleri numarasını bulun. Bulduğunuz bu numarayı arayarak durumu anlattığınızda müşteri temsilcisi size bir form göndererek doldurmanızı isteyecektir. Bu form e-posta adresinize gelecektir. E-posta adresinize gelen bu formu eksiksiz doldurarak gönderdiğinizde e-postanıza gelecek doğrulama kodunu daha fazla beklemeden işletmenizin onayını yapmış oluyorsunuz.
Ücretli İşletme Kaydı Yaptırma Yöntemi
Google Benim İşletmem harita kaydı için ek olarak ücretli hizmetler sunan ajanslar vardır. Unutmamakta yarar var ki ajanslar her işletmeyi onaylayamamaktadır. Sosyal Peri olarak bizde Google Maps (Haritalar) İşletme Kaydı yapmaktayız. Kayıt fiyatı, işletme kategorisine ve zorluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 850 TL civarıdır.
Bu yöntemi gerçekleştirebilmemiz için vergi kaydı ve yasal adresin bulunması gerekmektedir. Bunlara sahip olmayan küçük işletmeler içinde Sosyal Peri olarak deneme yapabiliriz, ancak garanti veremeyiz. Ayrıca, Google Hizmetleri sayesinde mevcut işletmelerinizi büyütebilirsiniz. Google haritalar yorum satın al işlemi ile yorum sayınızı organik bir şekilde arttırabilirsiniz.